شامگاه پنجشنبه بیستویکم دی ماه ١٣٧٤ مهندس فریدون توفیقی گزارشگر رادیو ایران در لسآنجلس گفتوشنود تلفنی با داریوش فروهر در تهران داشت که بخش مربوط به انتخابات این گفتگو در زیر آورده میشود:
…بازی آزادی بیان در ایران یک بازی تمسخرآمیز است و انتخاباتی که در چنین شرایطی انجام شود پیداست که خیمهشببازی بیسروتهی بیش نیست، جابجایی مهره ها در درون دستگاه حاکم میباشد و بس و هر کس در چنین انتخاباتی سهم بگیرد از جبههی ملت گسسته و به صف تزیینکنندگان بساط استبداد پیوسته است، چنانچه کسانی هم از میان مردم به چنین انتخاباتی رای بدهند، در حقیقت به سیهروزی فزایندهی خود رای داده اند.
وقتی ابتداییترین غذای مردم، گرانترین بها را دارد، چگونه میشود به چنین دستگاهی اعتماد کرد، به چنین اشغالکنندگان کرسی نمایندگی فرصت داد دوباره ی خانهی ملت را غصب کنند و زندگی مردم را از این هم سختتر کنند، نخير این ترفند را ملت ایران نخواهد پذیرفت.
گزارشگر: آقای فروهر با توجه به فضایی که شما تشریح کردید، واقعا با نبود آزادی بیان و آزادی قلم،میخواستم از زبان شما بشنوم آیا این را انتخابات آزاد باید دانست یا باید آن را تحریم کرد؟
داریوش فروهر: حزب ملت ایران در یکم آبانماه هزاروسیصدوهفتادوچهار یعنی درست نزدیک به دو ماه و نیم پیش اعلامیهای داد زیر عنوان «انتخابات نمایشی را باید برهمزد» آن هنگام من در سختترین شرایط و پس از دو جراحی بسیار دشوار در فرایبورگ آلمان بهسر میبردم ولی حزب در ایران و بهجای خود باقی بود، حزب برای واپسین بار پیششرطهای خویش را که دربردارندهی فضای سیاسی باز و ایمنی قضایی است،اعلام داشت و در همان هنگام توضیح داد که اگر این پیششرطها انجام نشود، مردم ایران باید دستدردست هم بگذارند، یکدله بشوند و جمهوریاسلامی را پس بزنند و او را از انجام چنین انتخابات افتضاحآمیزی بازبدارند.
البته پاره ای کسان پیش از هنگام بهدان نام تحریم دادند، حزب در آنزمان آن را بهگونهی یک منشور اعلام داشت برای کوشش در راه جلوگیری از برگزاری انتخابات نمایشی و این فراتر از تحریم بود ولی اکنون که فرصت بسنده از دست رفته و بهرغم کوششهای گسترده برای آنکه همهی نیروهای ناسازوار با جمهوریاسلامی را در یک صف قرار بدهیم و بهخواست بزرگ خود یعنی برهمزدن نمایش انتخابات افتضاحآمیز جامهی عمل بپوشانیم،هنوز بهثمر نرسیده، شاید در واپسین هنگام همانطور که گفتم بخواهیم از چنین صحنهسازی، کنارهگیری شود یا بهاصطلاح تحریم گردد، ولی بههرحال ما هنوز کوشش میکنیم که این خیمهشببازی صورت نگیرد، به فرض اگر صورت گرفت برای غضب کنندگان کرسیهای نمایندگی مردم هیچ سمتی قائل نیستیم و هر آنچه برای آیندهی ایران تصویب کنند بدون کوچکترین ارزش میدانیم.
گزارشگر: آقای فروهر ما میدانیم که شما واقعا به مردمسالاری اعتقاد دارید و با توجه به اوضاعی که در ایران وجود دارد، با توجه به اینهمه فشارهایی که هست و در خارج میشنویم، بعضی شخصیتهایی که از طرف حکومت میآیند، فضا را بهگونهی دیگری برای هموطنان ما تعبیر و تفسیر میکنند که از واقعیت بهدور است، با توجه به این چشماندازها، اوضاع را چگونه میبینید؟ آیا در افق نور نجاتی میبینید؟
داریوش فروهر: امروز بیش از پنجاه درصد مردم زیر خط فقر بهسر میبرند، دیروز مردم امیدوار بودند دستکم نان و سیبزمینی به فرزندان خود خواهند داد، حالا با سیبزمینی کیلویی صدوشصت تومان و نان دانهای ده تومان بهراستی باید شکم فرزندان خود را چگونه سیر کنند؟شما حساب کنید، خانوادهای چند نفره با خوراک شب و روز خود چه خواهند کرد؟ یک کیلو کره به چهارهزارتومان رسیده، آنهم نایاب، گوشت که زمانی کیلویی هفتادوپنج ریال بود، اکنون به هزاروپانصد تومان رسیده، خانوادههایی هستند در ایران که شاید یک ماه یکبار هم با استخوان و دنبه نتوانند آبگوشت که یکی از عادیترین غذاهای ایرانی بود،بخورند،چنین حکومتی چگونه میتواند پایدار باشد؟ اگر با زور و پشتیبانی نهادهای سرکوبگر، اگر با بهمیدانکشیدن نیروهای فشار مزدبگیر چندصباحی بر سرپا بماند اما حکومتی است از لحاظ خردگرایی غیرممکن و دیر یا زود فروخواهدریخت و هر چه زودتر فرو ریختناش بستگی به ایجاد یک نیروی ناسازوار يا به قول فرنگیها اپوزیسیون، بستگی به نیروی جانشین، آلترناتیو، دارد که همین کوشش اکنون هم در درون و هم در برون کشور از سوی ایرانیان انجام میگیرد و من قطع دارم که این کوششها بهثمرخواهدرسید.
ایران بار دیگر، یکپارچگی، آزادی و آبادی خود را بازخواهدیافت و به امید چنان روزی زنده هستم، من بدترین وضع زندگی یک انسان را بهدلیل دردهای تحملناپذیر، میگذرانم ولی هنگامیکه فکرمیکنم وظیفهی ملی من ایجاب میکند که با دیکتاتوری بجنگم، از هیچ خطر باک ندارم و کار را دنبال مینمایم و میدانم هزاران ایرانی میهنپرست در دورافتادهترین گوشههای جهان و میلیونها در درون کشور همینطور فکرمیکنند و سرانجام خواهند توانست خون را بر شمشیر پیروز کنند.
گزارشگر: با تشکر از شما جناب آقای فروهر.
داریوش فروهر: خواهشمیکنم.
گزارشگر: با تشکر مجدد، آقای فروهر ما میدانیم که واقعا شما حالتان مساعد نیست و کسالت دارید و در اول گفتگو هم عرضکردم آرزوی بهبودی کامل برای شما دارم و میخواستم از شما تقاضا کنم چون الان این گفتگو را همهی هموطنان شما در سراسر آمریکا، کانادا و مکزیک میشنوند، شما برای هموطنان خارج از کشور چه پیامی دارید؟
داریوش فروهر: پیام همیشگی من برای هممیهنان خارج از کشور بهویژه کشورهای نفتا که شما گفتید، به هم نزدیکترند و نیروی بزرگی هم هستند و در سرزمینهای آزاد و تعیینکنندهای هم بهسر میبرند، روشنگری آنچه که در جمهوریاسلامی میگذرد و فشار هر چه بیشتر برای جلوگیری از انجام انتخابات نمایشی و پدید آوردن همبستگی همگانی برای برقراری مردمسالاری در ایران است.
No comments:
Post a Comment